| Tytuł: | Praca magisterska o Dysleksji |
| Autor: | Matta 4.3.2010, 10:00 |
| Witam! Mam pytanie co sądzicie o pisaniu pracy magisterskiej o Dysleksji, wiem że promotorzy odradzają ten temat, dlaczego? Czy ktos już może pisał cos na temat Dysleksji? Czy rzeczywiscie jest to taki trudny temat? Chciałabym pisać pracę z zakresu tego tematu,ale nastapi to dopiero za dwa lata, a teraz chciałabym sie przygotować i zebrać bibliografię, czy nie warto nawet zaczynać, bo temat zostanie odrzucony przez promotora? Proszę o rady i sugestie. | |
| Tytuł: | Praca magisterska o Dysleksji |
| Autor: | sffss 4.3.2010, 10:00 |
| Dysleksja jest tematem bardzo łatwym i bardzo trudnym. Łatwym, bo: - tak dużo napisano o dysleksji, że nietrudno o materiały pomocnicze Trudnym, bo: - należałoby bardzo zawęzić temat, aby napisać coś ciekawego, a nie tylko kopiować inne prace - ciężko jest przeprowadzić (na poziomie pracy licencjackiej i magisterskiej) jakieś ciekawe badania, czy lekcje - tyle już było w tym temacie zrobione, że to też w zasadzie oznaczałoby kopiowanie pomysłów innych osób - z moich własnych obserwacji wynika że dysleksja w jęz polskim nie zawsze przekłada się na jęz ang. miałam kiedyś uczennicę, która po polsku straszliwe ortografy sadziła, a po angielsku pisała niemal bezbłędnie! - wniosek - możesz badać nie te osoby, co trzeba | |

Biegunka
Biegunka, zwana inaczej rozwolnieniem jest jednym z częstszych kłopotów zdrowotnych współczesnego człowieka. Niemal każdy przechodzi przez nią chociaż raz w roku, a wiele osób nawet raz w miesiącu. Atakuje tak samo dzieci, jak i dorosłe osoby.
Dyskopatia jest schorzeniem kręgosłupa. W terminologii medycznej określana jako wypuklina - „wypadnięcie” jądra miażdżystego (galaretowatego), inaczej wypadnięcie dysku. Kręgosłup człowieka składa się z kręgów i krążków międzykręgowych, tak zwanych dysków.
Choroby dzieci
Nic nie niepokoi rodziców bardziej niż to, że ich dziecko jest chore. Dzieci dzielą między sobą nie tylko zabawki i książki, ale także wirusy. Wiele z nich jest wysoce zaraźliwych.