Dysleksja

dysleksja_wiem_o_zdrowiu

Forum

System pomocy dziecku dyslektycznemu (Mama)
Ja ciekawe informacje na temat dysleksji widziałem na stronie http://xxx, gdzie opisują wszystkie symptomy oraz tak zwany czynnik ryzyka, widzieliście?
(więcej...)

3
Wygrać z dysleksją (Marlena)
Jestes dzielną kobietą i gratuluję, że Twoje wysiłki przyniosły taki rezultat. Z twojego opisu wynika, że nie były to poważne problemy. Sa przypadki ciężkie, które niezaleznie od terapi, nie poprawią w znaczący sposób stanu dziecka. Prawdziwy dyslektyk może znać na pamięć wszelkie zasady i regułki, ale ich nie stosuje i to jest problem. Po za tym dyslekcja to nie tylko ortografia. Proponuję Ci poczytaj na ten temat więcej.
(więcej...)

4
dysleksja i dysortografia (Katarzyna)
a jaki Ty sama masz do dysortografii i dysleksji.. To juz jest inny problem i prywatny tej pani. Pytanie bylo o to czy nauczyciel ma racje ignorujac problem dysortografii/dysleksji dziecka. Jesli chlopak ma ten problem, czy nawet podejrzenie, ze ma, to nauczyciel nie powinien sie w ten sposob odcinac. Jest to zachowanie z jego strony aroganckie i krzywdzi chlopca. Powinien sie troche wysilic na inne podejscie w ocenie tego ucznia lub dac mu luzu. I to bylby jego wklad w terapie lecznicza. Jesli nawet chlopak i matka duuuuzo cwicza i pracuja nad problemem to ten nauczyciel dziala wrecz destruktywnie jesli jego dzialania wywoluja stres, negatywna samoocene i zabijaja motywacje u chlopca.
(więcej...)

3
Praca magisterska o Dysleksji (Matta)
Dysleksja jest tematem bardzo łatwym i bardzo trudnym. Łatwym, bo: - tak dużo napisano o dysleksji, że nietrudno o materiały pomocnicze Trudnym, bo: - należałoby bardzo zawęzić temat, aby napisać coś ciekawego, a nie tylko kopiować inne prace - ciężko jest przeprowadzić (na poziomie pracy licencjackiej i magisterskiej) jakieś ciekawe badania, czy lekcje - tyle już było w tym temacie zrobione, że to też w zasadzie oznaczałoby kopiowanie pomysłów innych osób - z moich własnych obserwacji wynika że dysleksja w jęz polskim nie zawsze przekłada się na jęz ang. miałam kiedyś uczennicę, która po polsku straszliwe ortografy sadziła, a po angielsku pisała niemal bezbłędnie! - wniosek - możesz badać nie te osoby, co trzeba
(więcej...)

2
Kłopoty z dysleksją ()
ciekawe czy mozna odroznic lenia od dyslektyka, he he
(więcej...)

4
dysleksja i dyortografia (ewa)
a jaki Ty sama masz do dysortografii i dysleksji Twojego syna stosunek?Jak myslisz do czego jest potrzebne samo zaswiadczenie o tego typu problemach? Nie wiem czy mozna gdzies badania ,o ktore pytasz przeprowadzic ale mysle ,ze powinnas skontaktowac sie z Polskim Towarzystwem Psychologiczno Pedagogicznym i tam pytac. Pragne Cie tylko uprzedzic ,ze zaswiadczenie owszem jest potrzebne ale mysle,ze badajacy powiedzial Ci rowniez,ze powinnas z dzieckiem duuuuzo cwiczyc.Mam nadzieje,ze nie otrzymalas tylko papierka ale rowniez rady jak mozesz pomoc swojemu synowi.Klopoty z pisaniem w jezyku ojczystym na pewno maja zwiazek z podobnymi trudnosciami w jezyku obcym ale.....pewne sprawnosci da sie wypracowac poprzez cwiczenia usprawniajace pamiec.
(więcej...)

2
dysleksja (kola)
Uczę szybkiego czytania, pracuję z dziećmi dyslektycznymi i mam świetne efekty. Jednek co jakiś czas matka, po zajęciach, na których dziecko miało duży postęp, dzwoni i mówi, że z dalszej części rezygnuje, bo pani psycholog powiedziała, że to za wcześnie i że tak się z dzieckiem nie pracuje. Najdłuższy czas \"wyciągania\" dziecka z kłopotów to 5 miesięcy (dziecko wcześniej było 3 lata pod opieka poradni, ale nie umiało czytać ze zrozumieniem nawet prostych tekstów, po pracy zgodnie z moimi wskazówkami czyta z pełnym zrozumieniem, szybko). Mama tego dziecka kazdej mamie, któz pyta, opowiada całą historię. Myślicie, że to działa? Może czasem. Mam wrażenie, że niektóre mamy wolą mieć dziecko z dysleksją niż sobie poradzić z problemem.
(więcej...)

5
dysleksja a język obcy (Siwa)
Witajcie! Coraz częściej jako lektorzy, metodycy nauczania j. obcych stykamy się z \'problem\' dysleksji wśród kursantów - zarówno dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Jeśli macie ciekawe przemyślenia lub doświadczenia jak można skutecznie prowadzić zajęcia uwzględniając specyficzne możliwości osób dyslektycznych to gorąco zachęcam do wypowiedzi.
(więcej...)

1
Leczenie dysleksji (Krysia)
Z dysleksji nie można się wyleczyć.
(więcej...)

2
dysleksja to choroba czy nieumiejętność (Edi)
Myślałam dokładnie jak ty, nawet opowiadałam żarty, że dziś są dzieci bez dysfunkcji i dyslektycy, dawniej były pilne i tumany. Wychowałam dwie córki iteraz przy najmłodszej nas trafiło. Na początku były ćwiczenia dodatkowe w domu, nerwy, jak to mówi się do niej, tłumaczy a ona dalej te same błędy powtarza, no i pismo fatalne i nie potrafi podzielić wyrazu, no po prostu rozpacz. Wreszcie trafiliśmy do specjalisty i okazało się, że Mała jest podręcznikowym przykładem dyslektyka. Wierz mi dyslekcja naprawdę istnieje i bardzo utrudnia dotkniętemu dziecku życie. Musi ono o wiele więcej pracować niż jego rówieśnicy a efekty i tak są mierne. Np. koleżanki mojej córci odrabiają zadanie \"na kolanie\" w piętnaście minut, a Mała siedzi 1,5 godz :-(
(więcej...)

2

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Jakiego koloru jest zielona piłka?

dysleksja_ciekawostki

Ciekawostki

Biegunka
Biegunka, zwana inaczej rozwolnieniem jest jednym z częstszych kłopotów zdrowotnych współczesnego człowieka. Niemal każdy przechodzi przez nią chociaż raz w roku, a wiele osób nawet raz w miesiącu. Atakuje tak samo dzieci, jak i dorosłe osoby.

Czy wiesz, że...

Dyskopatia jest schorzeniem kręgosłupa. W terminologii medycznej określana jako wypuklina - „wypadnięcie” jądra miażdżystego (galaretowatego), inaczej wypadnięcie dysku. Kręgosłup człowieka składa się z kręgów i krążków międzykręgowych, tak zwanych dysków.

Polecamy

Choroby dzieci
Nic nie niepokoi rodziców bardziej niż to, że ich dziecko jest chore. Dzieci dzielą między sobą nie tylko zabawki i książki, ale także wirusy. Wiele z nich jest wysoce zaraźliwych.

Archiwum

Po dwuletniej przerwie rusza kampania relaunchowa leku o nazwie Pyralgina. Kampanii telewizyjnej towarzyszyć będzie odświeżenie opakowania leku i odmłodzenie grupy docelowej. Działania reklamowe mają na celu uwspółcześnienie i odbudowanie wizerunku leku. Skierowane są do osób w wieku 35-55 lat. Zmieniono też nazwę handlową produktu z Pyralginum na powszechnie używaną nazwę Pyralgina.